Otręby orkiszowe

Orkisz to zboże znane od bardzo dawna. Jak dawna? Historycy twierdzą, że stanowiło jeden z podstawowych składników diety rzymskich żołnierzy! Orkisz cieszył się niesłabnącym powodzeniem przez długi czas, ale około XIX wieku stracił na popularności na rzecz pszenicy. I, jak się okazało, wyszło mu to zdecydowanie na dobre!

Dzięki temu, że praktycznie do naszych czasów orkisz nie był popularny, oparł się modyfikacjom, którym poddano pszenicę. Dzięki temu współczesny orkisz niewiele różni się od swojego antycznego odpowiednika i wciąż może stanowić element pełnowartościowej, zdrowej diety. Tyczy się to zwłaszcza otrębów orkiszowych, których drogocenne właściwości są nie do przecenienia!

Wartości odżywcze otrębów orkiszowych

W otrębach będących pozostałością po mieleniu mąki mieści się większość tego, co w zbożach najcenniejsze. Przede wszystkim otręby orkiszowe zawierają takie pierwiastki jak miedź, cynk i selen, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Oprócz tego orkisz jest świetnym źródłem witamin A, D oraz E, zwanej również witaminą młodości.

Orkisz to również sprzymierzeniec osób walczących o szczupłą sylwetkę. Otręby orkiszowe są dobrym źródłem błonnika, który zapewnia poczucie sytości oraz reguluje pracę układu trawiennego. Dodatkowo gluten zawarty w ziarnach orkiszu jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu spożywanie tego zboża nie powoduje sensacji żołądkowych, na które skarży się coraz więcej osób, u których podstawę diety stanowi pszenica.

Właściwości i działanie

Ale to nie wszystkie zalety, którymi może pochwalić się orkisz, a zwłaszcza otręby orkiszowe! Przede wszystkim w orkiszu można znaleźć rodanidy, substancje występujące oprócz tego w ludzkiej ślinie, krwi oraz mleku matki. Rodanidy działają jak antybiotyk, a przy tym wykazują właściwości antynowotworowe. Spożywanie orkiszu reguluje również pracę całego ciała.

Dodatek orkiszu do naszego codziennego menu wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, a tym samym wzmacnia odporność - warto więc zaopatrzyć się w solidny zapas otrąb orkiszowych w okresie zimowym! Orkisz pomaga również w walce z alergiami oraz problemami żołądkowymi oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci.

Przepisy

No dobrze, ale z czym to się je? Otręby orkiszowe są doskonałym dodatkiem do codziennej porcji muesli, świetnie sprawdzają się również w zdrowych wypiekach, takich jak chleb z otrębów orkiszowych, będący doskonałym zamiennikiem chleba z mąki pszennej. Możemy też dodawać je do sałatek, a nawet nieco "uzdrowić" nimi znaną i lubianą panierkę!